Valérie Zawadská  
 
   Novinky
   Divadlo
   Film
   Televize
   Dabing
   Rozhlas
   Fotoalbum
   Životopis
   Kontakt
   Linky
   e-mail
   Zpět
   Home

 

 

logo V Z

Oficiální webové stránky Valérie Zawadské.

  Střípky:

www.i60.cz

 
 
 
 

 

 

 

Dabingem se přiživujeme na těch slavnějších, říká Valérie Zawadská

 
www.i60.cz, 20. 9. 2013  
Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Herečku s hlubokýma hnědýma očima, nezaměnitelným hlasem a jižanským šarmem Valérii Zawadskou proslavil především dabing. Mnohokrát za něj získala ocenění od diváků v Přelouči při udělování

 

Cen Františka Filipovského a v televizní divácké anketě TýTý.

 

V roce 2000 se stala i absolutní vítězkou této ankety jako nejpopulárnější tvář obrazovky, když dostala víc hlasů než Karel Gott.

 
   

Slovenská, polská i maďarská krev
Zawadská, která má slovenskou národnost a polské a maďarské předky, se narodila v moravském Šternberku. V roce 1982 absolvovala pražskou DAMU a poté nastoupila do angažmá v Západočeském divadle v Chebu a pak do Městských divadlech pražských. Od 90. let je na volné noze a hostuje v různých divadlech.
Na kontě má desítky spíše menších rolí, také ve filmu a televizi. Poprvé hrála ještě jako studentka DAMU v komedii Ten svetr si nesvlíkej, z pozdějších rolí patří k těm známějším například ty v komediích Vážení přátele, ano, Snowborďáci či Poslední plavky. Objevila se rovněž v řadě televizních seriálů, například Rodinná pouta, Ulice či Gympl s (r)učením omezeným.

 
   

Cardinalová, Lorenová, Lollobrigida
Z rolí, které dabovala, vzpomíná nejraději na postavu vdovy McBainové v podání Claudie Cardinalové v kultovním westernu Tenkrát na Západě. Namlouvala třeba i další skvělou italskou herečku Sophii Lorenovou. „Když se mi kdysi lidé ptali, kdo je mým hereckým vzorem a které herečky se mi líbí, odpovídala jsem: Cardinalová, Lorenová a Lollobrigida.“
S Cardinalovou ani Lorenovou se však ve skutečnosti nikdy nepotkala. A jak sama říká, moc po tom netouží: „Vlastně bych to ani nechtěla. Někdy mám totiž pocit, že se dabingem přiživujeme na práci a umění někoho slavnějšího. Takže já taková shledání nevyhledávám.“

 
   

V mrazivém dokumentu Letecké katastrofy
Zawadská skvěle dabovala i Alexis v seriálu Dynastie nebo Peggy Bundovou v seriálu Ženatý se závazky. Namluvila také mnoho komentářů k dokumentárním filmům, například rozsáhlý seriál kanadských dokumenů Letecké katastrofy.
Životním partnerem Zawadské, která se narodila před 55 lety, 19.září 1958, je muzikant Roman „Krokus“ Kříž, s nímž má dva syny – Jana a Romana.

 
   

Kyprá dívka u hereckých zkoušek napoprvé neuspěla
Ke studiu herectví se Zawadská dostala až napodruhé. Po maturitě na gymnáziu se v roce 1977 hlásila na brněnskou JAMU, ale zřejmě i proto, že už od dětství bývala kypřejší, se na školu se nedostala. „Měla jsem šestasedmdesát kilo živého váhy. Tak jak jsem si vůbec dovolila jít ke zkouškám,“ usmívá se při dávné vzpomínce. O rok později při zkouškách na pražské DAMU už ale uspěla a byla přijata.

 
   
   
   
  - red -
 

>>

 
   
   
   
   

www.i60.cz

 
 
 
 
 
 

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.