Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská: Když nepracuji, jsem nesvá.
(časopis Katka č. 12, 18. března 2011)
 
.
 
 
 
Stále na nohou. Před Vánoci se mluvilo o jejím vážném stavu, když skončila v nemocnici. Přesto když ji potkáte dnes, srší energií a dobrou náladou, jako by se nic nestalo. Její temperament prostě jen tak zastavit nelze. Klikni pro obrázek v novém okně.

O tom, že je Valérie Zawadská skvělá dabérka a herečka ví každý. Málokdo už ale tuší, že je matkou dvou synů a nově také pedagožkou na konzervatoři.

 

Sešli jsme se na půdě Mezinárodní konzervatoře Praha, co pro vás pedagogická činnost znamená?
Zatím jsem v tomto oboru nováček. Je to dva a půl roku, co mě  sem  zlákal  skvělý  herec  a  výborný kamarád Miroslav

 
 

Moravec. Nedokážu úplně odpovědět, v čem je pro mě tahle práce důležitá. Zřejmě v tom, že mi dává to, po čem podvědomě touží každý starší člověk a to potkávat se s mladými lidmi. Je důležité neztratit mezigenerační kontakt, aby si mezi sebou lidé více rozuměli.

 
     
 

A baví vás učení?
Určitě, jinak bych tu nebyla. Jakmile mě něco nebaví, tak z toho pomalu vycouvám.

Máte národnostně hodně zamotané kořeny, projevuje se to ve vaší povaze?
Koluje ve mně polská, maďarská, ukrajinská a slovenská krev. Možná kvůli těmhle kořenům jsem tak temperamentní a pořád potřebuji být v akci. Chvíli neposedím.

Ve vztahu jste hádavá?
Ne, to vůbec ne. Nesnáším hádky, vyčerpávají mě a unavují. Když se ke konfliktu schyluje, tak buď ustoupím, nebo odejdu.

 
     
 
Valérie na sebe prozrazuje: Co mám ráda: ODPOČINEK. Před Vánoci jsem měla zdravotní potíže, tak teď musím na odpočinek myslet a ordinovat si ho. Co nemám ráda: Hádky. Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Vašim synům je 16 a 12, 5. Čas rychle letí, bojíte se až jednou vyletí z hnízda?
Zatím jsem o tom vůbec nepřemýšlela a asi se toho nebojím. U holek je to asi jiné, ale myslím, že s klukama žádný šok nebude. Miluji citáty a jedna známá mi řekla výborný: „Dokud máma funí, tak je dobře u ní!“ To mě trochu vyděsilo, protože se těším na to, až vyrostou a budu mít svůj klid. Ale to se mi zase bude stýskat, takže si člověk nevybere.

 
     
 

Vyrostla jste na venkově, chybí vám příroda v Praze?
Nechybí, protože když se chce člověk dostat do přírody tady ve městě, tak může. Že člověka často přemůže lenost a skončí raději někde v kavárně, je věc druhá. Mám velikou radost, že se nám podařil koupit chalupu, kam už skoro šest let jezdím. Ale je to po všech stránkách náročné.

Vedle herectví vás proslavil především dabing. Co je na něm nejtěžší?
Jako na každé práci být dobře připravený. Když to dělám takových let, tak mi to těžké nepřipadá. Ale najednou přijde role, kdy má herečka opravdu silné emoce, nebo dabuji skvěle zahrané Shakespearovy hry . Namluvit to umí každý, ale zahrát to dobře, je náročné.

 
     
 

Díváte se na televizi, líbí se vám, co se teď vysílá?
Moc na ni nemám čas a nikdy jsem nebyla hltačem seriálů, ale musím říct, že teď se ze mě zřejmě stane. Česká televize začala dávat seriál Znamení koně, ze kterého jsem nadšená.Nejen proto,že v něm hraju!

Jaké bylo natáčení?
Bylo únavné, ale nádherné. Těžko se popisuje něco, co vám zůstane v srdci už asi napořád. Podařilo se, že celý štáb   byl  plný  skvělých  lidí.  Při  natáčení  stačí  jeden

Jávské masáže jsou pro mě zdrojem klidu, síly a pohody. Doporučuji! Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
 

pitomec a celá atmosféra je narušená. Seriál má skvěle napsaný scénář, krásné obsazení, výborného režiséra, takže ho můžu jen doporučit.

 
     
 

Pracujete stále na volné noze, je to náročné?
Už od roku 1994 a musím říct, že je to náročné pořád. Jakmile nemám práci, tak jsem nervózní a celá nesvá. Právě proto jsem ráda, že jsem přijala začala učit na konzervatoři a nemám čas na to myslet.

Zvládáte si sama organizovat čas?
Několikrát se mi nabízeli různí manažeři, ale přišlo mi to naprosto zbytečné a tu potřebu zatím nemám.

 
     
 
V televizi ji teď mohou diváci vidět v seriálu Znamení koně. V divadle je jako ryba ve vodě. Vidět ji můžete v různých divadlech, protože je na volné noze.
 
     
 

Jste hospodyňka?
Nevím, jestli úplně ta pravá hospodyňka z knížek, ale snažím se. Když jsem na zájezdech, nebo toho mám moc, tak u nás vaří chlapi a postarají se oni. Což je fajn.

Váš partner zůstal se syny na mateřské místo vás, ale před patnácti lety to ještě moc normální nebylo. Dívali se na to lidé tehdy kriticky?
Tenkrát ano. Když jsem to šla nahlásit na úřad, tak to paní úřednice nedokázala vůbec pochopit a dokonce nám 10 měsíců vůbec nevyplácela mateřský příspěvek. Tak jsem na ten úřad musela chodit pořád častěji, než jim konečně došlo, že tohle zákon nezakazuje. Ale s tím, že by mě někdo kritizoval, že jsem proto špatná matka, jsem se naštěstí nesetkala.

 
     
     
 
Terezie Hauková  
Foto: Jiří Hurt, ShoPix (1) a archiv (1)

>>

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
www.burda.cz
 
 
 
http://www.valeriezawadska.eu
Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K. Webmaster
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Zavřít okno.