Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská "Nejkrásnější je setkání s divákem".
(časopis Madame, srpen - září 2006)
 
 
Z rubriky: Reportáž speciál - Máme svoje rituály
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Valérie Zawadská je absolventkou pražské DAMU a mezi její domovské scény patřilo Severomoravské divadlo v Šumperku, Západočeské divadlo v Chebu a Městská divadla pražská. Od roku 1993 byla na volné noze, nyní účinkuje v Divadle Palace na pražském Václavském náměstí, v Divadle Na Jezerce a v Divadle Metro. Přestože se věnuje divadlu, pracuje pro rozhlas a ztvárnila řadu rolí ve filmu i v televizi – z těch posledních připomeňme alespoň Snowborďáky a Rodinná pouta I. a II. Do našeho povědomí se ale zapsala především jako královna

českého dabingu. Nadabovala řadu filmů, seriálů i pohádek, propůjčila svůj hlas Claudii Cardinalové ve filmu Tenkrát na Západě, Peggy Bundové v seriálu Ženatý se závazky, ale snad největší popularitu jí přinesl seriál Dynastie, kde ztvárnila roli „potvory“ Alexis. V anketě TýTý získala už šest „zrcadýlek“ a v roce 2000 počtem zaslaných hlasů dokonce předstihla i Karla Gotta. Má syny Jana a Romana. Jejím životním partnerem je muzikant Roman „Krokus“ Kříž.
   

Ráno mi vlastně začíná už večer, když si na šestou nachystám buzení na mobilu. Vstávání mi problém nedělá, jsem rozené ranní ptáče. Mám oblíbený rituál: vypít skoro půl litru studeného čaje, který jsem si připravila už večer. Pak si uvařím kávu s mlékem, tedy klasického turka s mlékem. A k tomu neodmyslitelně patří cigareta, doluštím křížovky, případně přečtu včerejší noviny nebo dočtu knížky, které jsem nestihla dočíst v noci. Já mám totiž od svých třech chlapů ráno klid. Oni spí. Všude je ticho a pohoda. Co se týká mojí ranní úpravy, tak spíše chodím nenalíčená. Nejen z pohodlnosti, ale abych pleti ulevila. Většinou mám totiž velký zápřah v divadle, nebo při natáčení. Je ale jedna věc, bez které bych neodešla z domu. Kdybych nedala klukům pusu. Zavedli jsme s partnerem tenhle sladký rituál už dávno, ještě když jsme neměli děti. Zkrátka, při odchodu a příchodu se líbáme. Je to taková letmá pusa. Žádné vášnivé polibky. A když náhodou někdo zapomene, tak hned pokládám otázku: “A pusa nebude?“ Obvykle se ozve: „A husa nebude?“ Je to takový náš způsob humoru, protože kluci si vše převádějí do své řeči. Mimochodem – víte co je to „kočka s dárkem“? Nevíte? No přece čočka s párkem!

   

Jsem dost pověrčivá. Nikdy bych před představením nedala boty na stůl, abych nebreptala. A když mi před výstupem musí někdo zašít kostým, což se někdy stává, tak u toho povídám tunu nesmyslů, aby mi nezašili paměť. Protože hrozně ráda peču, před každou premiérou dělám pro své kolegy sladkosti, jednou šátečky, jindy třeba jablečné taštičky. Už se těším, až po prázdninách začnu hrát. V Divadle Palace mám krásné role ve dvou hrách – v Simonově hře Druhá. kapitola, což je v současné době asi má životní role, a v Gershových Motýlech, kde hraji matku Vojtovi Kotkovi. Těším se už pro ten krásný pocit setkání s divákem, který je vždy neopakovatelný a ten je na herecké práci vůbec tím nejkrásnějším.

 
     
 

Nevím, jestli je to zvyk nebo rituál, ale nikdy, pokud to není nevyhnutelně nutné, nešlápnu na kanál nebo jiný druh deklu, dokonce ani na ty malé vodovodní kanálky. Na ulici zkrátka poctivě kličkuji. A dokonce to učím i kluky. Ono se totiž říká, že šlápnout na kanál přináší smůlu. A kromě toho se mi ještě honí hlavou: Co kdyby se ten kanál propadl?

 
A jak o sebe pečuji? Na drahou kosmetiku si příliš nepotrpím, nechávám to hodně na matce přírodě. Ale od té doby, co jsem kvůli filmování začala cvičit, ale taky kvůli krční páteři a zádům, naučila jsem se trochu jinému způsobu stravování a dodržuji pitný režim. Kontroluji se, abych vypila alespoň dva až pět litrů tekutin denně. Jsem navíc „bylinková“.

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Naše babičky dobře věděly proč si vařily čaj z kopřiv, lipového květu a pampelišky. Mám ráda různé čajíčky, a když na mne tak říkajíc něco leze, honem si běžím uvařit bylinkový čaj.
   
 
     
  - Blanka Jirásková -  
 
 
 
 
www.magazin-madame.cz
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.