Valérie Zawadská

 
 
 
Herečka Valérie Zawadská: Všechno je otázka vnitřního rozhodnutí.
(časopis Pětka pro vás, 11/2011)
 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Potkat vynikající herečku a špičkovou dabérku Valérii Zawadskou (53) pravidelně na pěší zóně u Anděla či v ulicích Smíchova nebylo donedávna nic neobvyklého. Její život byl totiž po dlouhé roky spjatý právě s naší městskou částí, kde prožila mnoho šťastných i osudových chvil.

 
 
     
 

Blíží se Vánoce, tak to vezměme – jak se lidově říká – hezky od Adama. Kdy jste se poprvé objevila v Praze 5?
Bylo to v roce 1979, kdy jsem byla přijata na DAMU. Po měsíci a půl bydlení na koleji na Petřinách jsem získala od spolužačky dekret na byt 4. kategorie 0 + 1 ve smíchovské Holečkově ulici. I když to byl byteček maličký, moc se mi líbil. Měl ale dva zápory – společný záchod na chodbě se starší sousedkou a dost mě také štvalo, že jsem musela běhat do tmavého špinavého sklepa pro brikety do mých malých kamínek Petra. Bylo to přesně 49 schodů.

To je váš zvyk počítat schody?
Ano, tento spíše zlozvyk mi přetrval dodnes, počítám i hloupé dva schody do tramvaje. Možná si tím procvičuji mozek. Ale tenkrát v Holečkově to ještě nebylo tak hrozné. Předtím jsem bydlela v divadelním bytě v Chebu, a když jsem chtěla mít doma teplo, musela jsem sejít 119 schodů…

Na Smíchově jste prožila téměř dvacet let. Co se vám tu nejvíce líbilo?
Mě těšilo setkávání se s místními lidmi, se starousedlíky, v příjemných hospůdkách. Většinu z nich už odvál čas, například restauraci Pod Kinskou. V době, kdy nebyly mobily, tady člověk vždy našel řemeslníka, kterého potřeboval. A v Lidické ulici jsem měla jednu dobu ateliér, kde jsem si přivydělávala šitím divadelních kostýmů a i zhruba půl roku bydlela.

Slavila jste někdy ve zmiňované restauraci Štědrý den?
Většinou jsem na vánoční svátky jezdila zpátky na Moravu za svými rodiči, ale v roce 1986 jsem se rozhodla, že je strávím ve svém pražském bytě. A že někoho třeba potkám. Ve Zborovské ulici jsem měla 78letou kamarádku, potkávali jsme se právě Pod Kinskou. Shodou okolností také zůstala sama. Udělala jsem si k ní procházku, ona upekla svou speciální buchtu, dali jsme si vínečko a popovídali si. Pak jsem se noční Prahou sama vracela domů a cestou se zastavila v kostele Zvěstování Panně Marii v Holečkově ulici na půlnoční mši. Pro mě to byly nezapomenutelné Vánoce, směs radosti, že jsem potěšila druhého, se smutkem, že jsem v Praze sama.
A také Silvestr 1989 byl úchvatný, na něj ráda vzpomínám. V Národním domě na Smíchově se sešla celá čerstvě zvolená politická garda v čele s Václavem Havlem.

Ve svých 35 letech jste se seznámila se svým životním partnerem Romanem Křížem. Tehdy jste se už odstěhovala?
Kdepak, začali jsme náš malý byt trochu předělávat, abych v něm měla například kuchyňskou linku a sprchu. Do té doby jsem si vařila na dvouplotýnkovém vařiči a mojí ´vanou´ byl velký plastový lavor. K tomuto období se váže zajímavá příhoda – jednoho srpnového dne jsem si odskočila na WC a po návratu se mi udělalo dost zle. Před tím tam byla sousedka, dokážete si asi představit, že není právě příjemné jít do tohoto prostředí po návštěvě cizí osoby… Můj partner se tehdy na mě podíval a řekl – tobě není špatně, ty jsi těhotná. Nelenila jsem a hned jsem běžela do lékárny u bývalého tanku pro těhotenský test. A vyšel pozitivně! Pro mě to byl signál, že když to ten chlap na mě poznal, bude to nejlepší otec mých budoucích dětí.

Jak jste se vlastně s partnerem seznámili?
Hrála jsem v Městských divadlech pražských ve hře Tři mušketýři postavu Mylady de Winter. A můj chlap právě nastoupil do divadla jako kulisák. Na rozdíl od ostatních kulisáků neseděl ve volnu u piva, ale posedával v rohu a cvičil na kytaru, protože je rocker tělem i duší. A to mě zaujalo. Má krásné modré oči a ještě jedna věc mě přitahovala – i v zimě, kdy všichni nosíme teplé ponožky, seděl v divadle v kožených páskových nazouváčkách a bez ponožek. Potřebovala jsem zjistit, jak to s ním všechno je. Jednoho dne jsem to nevydržela a někam ho pozvala.

Že partner zůstal místo vás na mateřské dovolené, o tom už média podrobně psala. Mě by zajímalo, zda byste dnes, s časovým odstupem, toto řešení doporučila i dalším párům?
Nyní je jiná doba, ale tehdy s tím měli úředníci velký problém. Sice to zákon připouštěl, ale nikdo to tehdy neaplikoval. Trvalo asi deset měsíců, než náš systém akceptovali a vyplatili mu zpětně mateřskou.
A k vaší otázce – záleží na tom, jak se daný pár domluví. Proč ne, ať si to chlap zkusí, že nejde o dovolenou, ale o opravdu velice náročnou dřinu. Není to o tom jen dítě nakrmit a přebalit. Ale i vyprat plenky, postarat se o servis pro partnera, uklidit. Já svého chlapa obdivuji, že do toho šel a dodnes nepronesl ani slovo výčitek. Prostě to tak bylo, potřebovala jsem pracovat. Takže když byla potřeba, vzal syna a přivezl mi ho nakojit do práce.

Kam jste ve volném čase s kočárkem nejraději chodila?
Po ruce je Petřín, ten mám celý prochozený. V zimě jsem měla problém. Poctivě jsem chtěla se synem chodit na čerstvý vzduch, ale tlačit kočárek po neuklizených zasněžených chodnících byla velká dřina a někdy to ani nešlo.
Drandila jsem také po různých hřištích a zelených zákoutích Prahy 5, to se mi líbilo. Na druhou stranu, co si budeme nalhávat – málokterý pejskař dnes, a co teprve tehdy, nosil pytlík, aby po svém psu uklidil…

Je pro vás čas strávený v kuchyni radostí, nebo trestem?
Můj vztah k jídlu a k vaření je daný prostředím mé rodiny. Pocházím z moravské vesnice, každý rok jsme měli zabijačku, domácí škvařené sádlo a další pochutiny. Vzhlížela jsem k tátovi a jedla jsem vše, co on miloval. Jednou takhle na něj koukám a říkám si – co mu to křupe mezi zuby? A on jedl chleba se sádlem posypaný krystalovým cukrem. A ono je to opravdu dobré, vyzkoušejte.
Vařím ráda, pokud to nemusí být pravidelně. Zrovna dnes ráno jsem vařila buřtguláš, který mě otec naučil v 9letech, když máma ležela po bouračce na motorce v nemocnici. Dodnes moji kluci říkají – mami, ty umíš výborný buřtguláš a od táty si rádi dáme bramboračku.

Vraťme se zpátky do vašeho malého bytečku. Byli jste už tři, neuvažovali jste o přestěhování?
Když byly prvorozenému Honzíkovi dva roky, neustále jsem chodila na úřad Prahy 5 žádat o větší byt. Porodila jsem až v 36,5 letech, což nebylo tehdy zvykem. Žádala jsem o výměnu, nechtěla jsem, aby dítě vyrůstalo v bytě bez koupelny. Nakonec se stalo neskutečné, úřad přidělil ´mladé´ rodině 2+1 na sídlišti v Řepích. 12. března 1997 jsme poprvé vstoupili do panelového, ale prázdného a čistého bytu s velkými okny, s koupelnou a záchodem. Štěstím jsem se rozplakala. Na to konto jsem v podstatě vzápětí otěhotněla a tři týdny před svou čtyřicítkou jsem porodila druhého syna.

Smíchovem tedy dnes již jen projíždíte za prací?
Dodnes mne pojí se Smíchovem pracovní závazky. Jsem v prezidiu Herecké asociace a už potřetí mě oslovila Nadace Život umělce, zda bych při předávání cen v Národním domě na Smíchově nepřečetla nominace a nepopřála našim hereckým, pěveckým a tanečním mistrům, oceněným za celoživotní dílo. Na Smíchově také sídlí studio Virtuál, kam mě zvou na dabing, i studio Českého rozhlasu Bystrouška, kde například připravuji čtení na pokračování.

A také vás zvou do Sedlnic, kde máte dokonce svoje království…
Ano, je to Sněženkové království ve vesničce u Nového Jičína. Jde o napůl recesistickou a napůl vážně míněnou akci, ve které organizátoři mě a Miroslava Moravce v roce 2008 korunovali na krále a královnu českého dabingu. Rok na to Mireček bohužel zemřel, ale v projektu se pokračuje dál. Vloni byli poprvé korunováni Princ a Princezna, kterými se stali Michal Jagelka, Vojtěch Kotek a Tereza Chudobová. Na rytířku byla pasována Aťka Janoušková nejen za včelku Máju a prvním rytířem se stal Jiří Prager, který v pěti letech namluvil slavnou postavičku Krtečka.

Jste šestinásobná vítězka ankety TýTý v kategorii dabing a vaším hlasem promlouvalo několik mimořádně slavných hereček, například Claudii Cardinál, Sophii Loren, Goldie Hawn nebo Sigourney Weaver. Kterou z jejich hereckých rolí byste chtěla zažít v reálném životě?
Mým nejoblíbenějším dabingem je sice CC z filmu Tenkrát na Západě, ale nechtěla bych zažít ani jednu roli. Mám ráda život, který žiji, se vším trápením, bolestí i radostí Nelákalo by mě proto být královnou, princeznou, děvečkou či neandrtálkou.

Ještě pořád sbíráte figurky slonů?
Sbírám, mám jich zhruba 1500 kusů, ale musela jsem to trochu zabrzdit. Před dvěma lety nám v paneláku předělávali elektřinu, sloníci museli do krabic. Hodně jich stále ještě leží ve čtyřech velkých krabicích, další jsem odvezla na chalupu a jen nejoblíbenější a nejhezčí mám ve vitrínce. Pouze dva z nich mají jméno po svém dárci. Slon od Věry Galatíkové, přivezla mi ho z USA a udělal mi ohromnou radost. A před 17 lety, kdy jsem dabovala Dynastii a narodil se mi první syn, mi Hana Maciuchová přinesla plyšového bleděmodrého minisloníka s červenými očičky, který je velký jako poslední článek malíčku.

Každý rok si do svého ročního kalendáře píšete ústřední citát. Prozradíte, jaký jste si poznamenala pro již končící letopočet 2011?
Letos mám větu ze hry Herold a Maude: „I toto jednou pomine“. Přes veškeré těžkosti a radosti života mě tento citát buď sešle z oblaků na zem, nebo ze dna vytáhne vzhůru.
Také ráda zmiňuji moji oblíbenou ruskou básnířku Marinu Cvetajevovu, která žila na Smíchově ve Švédské ulici. Ta má ve svých denících krásný citát: „Ukažte mi správný směr, cestu už najdu sama. Uvidíte, jak dokážu být šťastná.“ A pak ještě jeden citát, kterým se dlouhodobě snažím řídit: „Všechno je otázka vnitřního rozhodnutí.“

 
     
     
 
SE SVÝMI dvěma syny. Foto: M. Kubica.

VALÉRII ZAWADSKOU můžete spatřit například na jevišti divadla Palace. Foto: Josef Louda. Klikni pro větší obrázek v novém okně.

VZPOMÍNKA na předmaturitní období. Foto: archiv VZ

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
     
     
 

Valérie Zawadská:
- narodila se ve Šternberku na Moravě
- poprvé se ve filmu objevila v komedii Ten svetr si nesvlíkej (1980)
- 1982 až 1986 působila v Západočeském divadle v Chebu a v Městských divadlech pražských do 1993,
- od 1994 je na volné noze
- aktuálně účinkuje v divadlech Na Jezerce, Palace a Kalich
- za téměř 30 let hrála v přibližně 80 filmech, inscenacích a seriálech
- má vlastní zájezdové přestavení
info na www.valeriezawadska.wz.cz

 
     
     
     
 
Martin Dudek  
Foto: Josef Louda, M. Kubica a archiv VZ

>>

 
 
 
 
 
 
 
www.ipetka.cz
 
 
 
http://www.valeriezawadska.eu
Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K. Webmaster
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Zavřít okno.