Valérie Zawadská

 
 
 
Valérie Zawadská - rozhovor.
(časopis Šternbersko, prázdninové číslo 14/2006, 17.6.2006)
 
 
 
 
 
Klikni pro větší obrázek v novém okně. Otázka kontaktní. Na Šternbersku víme, že jste se tu narodila a ještě před nedávnem jsem tu historii zhruba věděl také já. Totiž věděl; slyšel jsem ji vyprávět Vás kdesi v rozhlase. Dnes se ale musím zeptat nejen za čtenáře; kdo nebo co způsobilo, že jste přišla na svět právě ve Šternberku?
To, že jsem přišla na svět, způsobili mí rodiče Helena a Petr, kteří bydleli s mou sestrou Annou v Pohořanech u Olomouce. Protože v čase mého narození právě malovali v porodnici v Olomouci, tak maminku sanitka odvezla do Šternberka.
   
 
  Promiňte, ale divadlo jste podle všeho hrála ještě před tím, než jsem já vlastně začal vnímat dění ve Šternberku, proto se chci zeptat; představila jste se někdy v jedné ze svých nesčíslných rolí také šternberskému publiku? A kdyby ne, pak jak se hraje na výjezdních představeních do maloměst takto řečených? Lze z pódia poznat, v jaké části republiky právě jste (z tváří diváků či z vaší zpětné vazby k nim)?
Je mi to líto, ale ve Šternberku jsem zatím nehrála. Neberte to jako aprílový žert, ale 1. dubna budu hrát v Šumperku hru Neila Simona II.kapitola, kde by případní šternberští diváci mohli vidět také Martinu Hudečkovou, Davidy Matáska a Prachaře. A jak se nám hraje před publikem mimopražským? Skvěle. Diváci jsou většinou vstřícnější a vnímavější, ale nedá se poznat jestli hrajeme pro moraváky nebo západočechy. . .

Čím byste si dnes nejspíše vydělávala na živobytí, kdybyste se na základní škole v Loučné nad Desnou nepřihlásila do pěveckého a recitačního kroužku? A dále; na gymnáziu jste, podle údajů z Vašich webových stránek, už založila divadelní kroužek, jak se stalo, že jste našla sama sebe v aktivitě, že jste takříkajíc vzala osud do rukou?
Těžká otázka. Kdysi jsem chtěla ředitelovat nějakému dětskému domovu, kde bych si založila vlastní divadelní soubor a režírovala bych. A odpověď na druhou část otázky bych hledala ve hvězdách. . . Co žene lidi za svým cílem – láska, touha, snaha něco dokázat? Ať už mne hnalo cokoli, jsem šťastná, že dělám práci, kterou mám ráda.

Jste pracovně jistě v jednom kole, najdete si vůbec ještě čas na klidné posezení s přítelkyní u kávy?
Ráda bych toho času měla víc, ale stejně bych ho především věnovala rodině a pak teprve kamarádkám.

Máte dva synky, myslíte si, že by jednou také mohli vykonávat Vaši profesi? Jaké postavy byste jim přála ztvárnit?
Miluji citáty a jeden z mých oblíbených zní „Myslet, znamená houby vědět.“ Mohu si jen přát, aby měli takové štěstí jako já a dělali to co je bude zajímat i bavit.

Neustále se pohybujete mezi rozličnými působišti, vozíte si proto, nebo vozila jste si, domov s sebou?
Domov má každý v sobě. Myslím,že pan Werich říkával, že domov je tam, kde si pověsí klobouk . . . a ženy si většinou na cesty berou podobenky svých blízkých, nejsem jiná a tak si ten domov v sobě hýčkám.

V jednom rozhovoru jste uvedla, že jste strašně ráda na světě. Ale připouštíte si, herečka neherečka, i lidské neštěstí a tragédii?
Jistěže. Nebyla bych člověkem. Tou neherečkou myslíte mě jako ženu, mámu. . .? Náš život není jednobarevný, ale raději jsem na světě radostném a vstřícném, než podlém a zlém.

Co vám herectví a dabing vynahradí? Naučí se herci něčemu od ztělesněných postav? Šlo by říci, že i přes všechny své dosavadní role stále poznáváte člověka? Anebo Vás už nic nepřekvapí?
Celý život se mám co učit, jde o to, kolik toho jsem schopna vstřebat a vnímnout. A to se mi líbí.

Řekněte, existují nedabovatelné postavy a přednašečsky neinterpretovatelná poezie? Koho ještě z básníků, kromě Skácela a Mikuláška, ráda čtete?
Nemám patent na rozum a můj rozhled není tak široký, abych dokázala odpovědět. Mohla bych napsat dlouhý seznam autorů, které mám ráda, nejen básníků. Ale když poezii nahlas tak se hlásím k Jiřímu Ortenovi, Marině Cvetajevové, Anně Achmatovové, Seifertovi, Nezvalovi...  A číst mě nebaví letáky a návody na cokoli.

Co znamená cena Týtý pro to děvče z Rudoltic, Loučné nad Desnou a ze Šumperka?
Mnohokrát jsem děkovala divákům za jejich hlasy a ráda poděkuji za přízeň i dnes. Bez nich by ta naše práce neměla smysl. Děkuji.

Úspěšný vytížený člověk musí umět také odříci. Svedete říct jasné ne? A svedla jste to vždy?
Dnes už umím odmítnout, ale trvalo to léta, než jsem to poprvé zkusila. Myslím pracovní odmítnutí, ale zkuste dítěti na všechno říct NE. I když i tady dělám pokroky.

Kde a jak se učíte své role? Co Vám pomáhá?
Je to směšné, ale učím se texty většinou v MHD. Doma je to neproveditelné, protože vidím všechnu tu práci, kterou chci zvládnout a v divadle už ten text musím umět. Díky bohu, že se nemusím učit do dabingu.

Pracujete také pro rozhlas. Nedávno mě napadlo, kolik asi posluchačů mohou mít například rozhlasové hry a kdo je vlastně poslouchá? Co myslíte Vy?
O tom myšlení jsem už něco naznačila. . . Ráda pracuji pro rozhlas, ale nenapadlo mně zjišťovat počet posluchačů. Jistě existují statistiky. Mně potěší třeba paní prodavačka, která pochválí pohádku nebo poezii. Už tím, že rozhlas poslouchá.

A závěrem - Máte dosud nesplněný sen? Nebo se vám velký sen už splnil?
Mám, ale neprozradím. A to, že mám zdravou rodinu snad není sen, někde to je napsáno, že se to má stát a tak to je. Je dobře, že jsme na světě. I když jsme tady jen na návštěvě a měli bychom se podle toho chovat. Ať se nám to daří.
 
 

Klikni pro větší obrázek v novém okně.

 
     
     
  Valérie Zawadská  
    Datum narození: 19.09.1958  
    Místo narození: Šternberk  
    Znamení: Panna  
  http://www.valeriezawadska.wz.cz  
     
    Absolventka pražské DAMU, několikanásobná vítězka ankety TýTý o nejoblíbenější dabérku.  
    Působila v divadlech v Šumperku, Chebu a Městských divadlech pražských, od roku 1994 je na  
     volné noze.  
    Hrála v řadě televizních inscenacích a seriálů. Z těch posledních připomeňme:Saturnin, Na lavici  
     obžalovaných justice, Případ detektivní kanceláře Ostrozrak, Černý slzy nebo Kobova garáž.  
     
     
  - Eva Marxová a Stanislav Černý -  
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.