Valérie Zawadská

 
 
 

Rozhovor z www.Tvoje.cz /9. prosince 2002/

 

"Všechna moje poprvé".

 
 
 
 
Valérie se syny Románkem a Honzíkem.  
   

Většina lidí ji považuje za suverénku - a ona je ve skutečnosti nejistá. Bojí se nepoznaného, proto i všeho, co je poprvé. Přesto zapátrala v paměti a o svá poprvé se podělila: Herečka Valérie Zawadská.

Útržky prvních vzpomínek
Rodiče jsou od rána v kravíně a my se sestrou - jsou nám dva a tři roky - jdeme samy do školky. Jdeme
 
kolem obrovského rybníka (dnes se zdá malý), a protože po hrázi běhá pes, něco mezi vlčákem a dogou, několikrát rybník obcházíme… Do školní zahrady spadlo letadlo. Práškovací, ale na nás dělá dojem přinejmenším jako tryskáč… Řídím traktor. Táta shazuje kravám krmení a já, tříletá, držím volant v uličce podél betonových žlabů, kde ani nejde nikam uhnout… Stěhujeme se z Pohořan u Olomouce do Slezských Rudoltic. Sedím ve vétřiesce, motor mě hřeje do zadku. Netuším, že se budu stěhovat ještě osmnáctkrát.
     
První zklamání
Babička mojí spolužačky Věry Zouharové byla silně věřící. V pokoji měla sošku Panenky Marie s jezulátkem a Věra tvrdila, že jí se Maria v noci zjevuje. Prahla jsem po tom, aby se mi taky zjevila, ale nestalo se. Kostel mě přitahoval, bylo to obrovské, nádherné divadlo. Pak mi pan farář řekl, že nemůžu ministrovat. Že to je funkce pro kluky, protože Ježíš Kristus byl taky kluk. To neměl. Na protest jsem vstoupila do jisker a dotáhla to na předsedkyni okresní pionýrské rady.

Čas prvních lásek
Jako pětiletá jsem milovala spolužáka své sestry a otravovala ji, aby mě s sebou brala ven, což nikdy nečinila. Její spolužáci - prvňáci - mě nevzali vůbec na vědomí a já svou lásku zavrhla. Ve třetí třídě se objektem mé touhy stal třídní sígr, o hlavu menší než já. Nejspíš o tom vůbec nevěděl. Často jsem si představovala, jak mu vyznám lásku. Nedošlo k tomu, zaplaťpánbu.

První přelouskané knihy
V deseti jsem přečetla Annu Kareninu, protože ji četla máma. Mnohem silněji na mě ale zapůsobily sestřiny dívčí románky. Hlavně Metráček. Když jsem ho viděla zfilmovaný, napadlo mě: Když může být takhle tlustá holka herečkou, proč bych nemohla já? S knihami je spojeno i jiné poprvé. Naši nebyli žádní puritáni, máma porodila ségru v sedmnácti a mě v devatenácti, ale špitání pod peřinou, známé z amerických dojáků, jsem s ní nezažila. S tátou jsme zase řešili, jak naklepat kosu a jestli stojím při sekání správně. Můj stud byl silnější, než touha poznat, až jsem v jedenácti objevila sešitové vydání příručky o menstruaci. Najednou jsem měla pocit, že už všechno vím.

První cigareta
Připálil mi ji romský kluk Ján Mato, když nám byly čtyři. Ve stohu. Později jsem našim kradla partyzánky, lípy a klejky. Na půdě, hned vedle sena, jsem z kulatého okýnka koukala na dům Věry Zouharové a její svaté babičky a zkoušela vyfouknout dým tenkým rovným proužkem jako máma. Dodnes to neumím. V osmičce jsem se rozhodla, že kouří každý blb, a nechala toho. Ve druhém ročníku gymnázia mě ale spolužačka Marie Horáková přesvědčila, že budeme za dámy. Chodily jsme do kavárny hotelu Grand v Šumperku, pily kafe a kouřily cigarety Nefertiti. Po první se mi zamotala hlava - ale od té doby kouřím pořád.

První mejdan
Zařídila ho nevědomky naše máma, když mi bylo třináct. Na Silvestra uvařila pomerančový punč, a že můžeme ochutnat. Pak odešli s tátou do kravína a já, ségra a dvě kamarádky z děcáku jsme se krásně lízly. Pak jsme šly ven. Byl úplněk, jakoby rozsvíceno, sníh nám křupal pod nohama… Poprvé jsem ale ochutnala alkohol v devíti, na svatbě tátova hluchoněmého bráchy. Na východoslovenskou dědinu se sjelo asi tři sta lidí. V nestřežené chvíli jeden z bratranců ukradl půllitr slivovice. Ochutnaly jsme se sestřenkou taky, ale on dopadl hůř - odvezli ho do nemocnice s otravou alkoholem.
     
  První jídlo, které jsem se naučila vařit
Pirohy, bylo mi šest. Později, když máma byla v lázních, jsme se sestrou vařily běžně. První buchty jsme spálily na uhel, ani prasata to nežrala. Mimochodem, v pěti letech mě táta nechal při zabijačce poprvé míchat krev. Nádherný zážitek. Králíka jsem pod jeho dozorem zabila napoprvé. Dmula jsem se pýchou - táta někdy musel seknout dvakrát! Nebo sáhl do holubníku a podal mi holoubě se slovy: Takhle se to otočí. Když sestra viděla, jak otáčím hlavičkou třetímu v pořadí, udělalo se jí zle. Mně ne. Holoubátka byla tak dobrá! Pravdou je, že dnes vánoční kapry necháváme zabít. Čistí a kuchá je muž. Já už jen smažím.

První opravdové zaměstnání
V patnácti jsem absolvovala povinnou brigádu před nástupem na gymnázium. V kravíně. Vstávalo se na třetí a měly jsme - já, máma a ségra, dohromady na starost devadesát šest krav. Jednou vypnuli elektřinu a my musely dojit ručně. Máma a ségra byly úplně zničené, ale mně s šestasedmdesáti kily živé váhy dojení nedělalo problémy. Byla jsem na svůj výkon ohromně pyšná.

První průšvih na jevišti
Odehrál se v prvním angažmá v šumperském divadle. V sobotu odpoledne jsem si po panáku griotky zdřímla - a v půl deváté večer mě probudilo kolegovo bušení na dveře. Představení běželo, já naštěstí nastupovala ve druhé půlce. Přes pyžamo jsem hodila bundu, nasedla na kolo a během tří minut byla v divadle. Paruku mi narazili v letu a pod kostýmem jsem neměla ani spodní prádlo. Po představení mě režisér Jiří Fréhar (netuše, proč byla přestávka o deset minut delší) pochválil: Takový výkon jsi ještě nepodala, to je ono. Tak se dělá divadlo!

Když jsem poprvé spatřila svého muže
Drnkal na kytaru, na bosých nohou pantofle s překříženými pásky, a mě napadlo: Jak to, že nemá ponožky, když je zima? A proč má džíny po kotníky? (Později jsem pochopila, že kromě toho, že je horkokrevný, má problém sehnat při své výšce delší kalhoty). Pak jsem viděla jeho oči - a to ostatní už byl šestý slepičí smysl.

První mateřské pocity
Když se narodil Honzík a ukázali mi ho, napadlo mě: Jak to, že je poškrábaný? V první chvíli mi prostě nedošlo, že mu narostly dlouhé nehtíky a poškrábal se sám, ještě v břiše. Románek přišel na svět se slzičkou u oka. Můj první, možná trošku zvířecí pocit byl: Pojď sem, já ti ji musím slíznout…
 
     
     
 
- Marcela Černá -  
Foto: Kateřina Halašková

>>

 
 

 

 
 

www.tvoje.cz

 

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

http://www.valeriezawadska.eu

 

Zavřít okno.

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K.