Valérie Zawadská  
 
   Novinky
   Divadlo
   Film
   Televize
   Dabing
   Rozhlas
   Fotoalbum
   Životopis
   Kontakt
   Linky
   Zpět
   Home
 
 

 

logo V Z

Oficiální webové stránky Valérie Zawadské.

  Rozhlas:

www.rozhlas.cz

 
 
 
 
 
 
 

Laboratoř

  Vědci a umělci v netradičním týdeníku vědeckých novinek.  
  www.rozhlas.cz, 24. listopadu 2018, 10:33 hodin  
 
Laboratoř. Klikni pro větší obrázek v novém okně.

O zmenšování lososů, vlivu teplot na potemníky a otcovských instinktech goril. Debatují biologové Karel Janko, Václav Pačes a herečka Valérie Zawadská.
Moderuje Martina Mašková.

 
 
 
     
  Lososi se zmenšují. Samečci už to mají i dědičné  
     
 

Finští vědci zjistili, že samečci volně žijících lososů jsou čím dál menší a že to už mají zapsáno i v genech. Studie vzorků těchto ryb ze severofinské řeky Teno z posledních čtyřiceti let odhalila evoluci při činu.

Evoluci většinou vnímáme jako dlouhodobý jev, který trvá miliony let. V tomto případě autoři studie věděli, že velikost těla lososů souvisí s časem dospívání a zaměřili se na geny, které ho určují.
„Je možné najít modely, na kterých můžeme studovat velmi rychlou evoluci,“ chválí metodu molekulární genetik Václav Pačes.
Vědci z několika finských pracovišť zkoumali přes 150 tisíc vzorků lososů z řeky Teno. Vycházeli přitom z databáze úlovků amatérských rybářů od 70. let do současnosti.

Vlivný gen
U velikosti těla lososů to nefunguje tak, jako v Alence v říši divů, kde se hlavní hrdinka zmenšovala poté, co vypila nápoj z nalezené lahvičky, a zvětšovala se po snědení koláčku. Variantu genu, která ovlivňuje čas dospívání, už v sobě finští lososi měli.
K tomu, že se uplatnila, podle evolučního biologa Karla Janka přispěla spíš změna podmínek, v nichž ryby žily. „Je to jedna z mála prací, kde se podařilo identifikovat jediný gen, který má takový vliv na fenotyp, na vzhled organismu,“ vyzdvihuje vědec.
Co mohlo způsobit změnu doby dospívání, tedy i zmenšování těla samečků lososů, se zatím neví. „Autoři studie se domnívají, že to souvisí se situací v moři, kam se ryby jedou po vykulení (z jiker) vykrmit a dospět,“ říká Karel Janko.
Otázka k výzkumu zní, zda se v moři mladým samečkům lososů vyplatí nebo nevyplatí dospívat rychleji. Než se dočkají rozmnožování, může je sežrat predátor.

Dilema šlechtitelů
Změny v genech finských lososů se dají přirovnat k situaci při šlechtění chovných zvířat: „Tady byl šlechtitel nahrazen přirozenou nebo polopřirozenou selekcí. Mohlo to být něco, co souvisí s mořem nebo s lidským lovem,“ míní Karel Janko.
Vědci upozorňují na rizikovost výběru chovných zvířat jen podle velikosti či jiných vnějších znaků. Příkladem je výběr spermatu silných a zdravých býků k výlučnému umělému oplodnění krav.

Pozor na imunitu
Genetik uvádí příklad výzkumu telat v chovu, která neměla dostatečnou imunitu. Zjistilo se, že ve spermatu býčích šampionů špatně fungoval gen, který řídí produkci imunoglobulinů v kravském mlezivu.
Také u lososů a lidí jsou zřejmě velikost těla a imunita propojeny: „Gen, který ovlivňuje velikost lososů, u lidí souvisí s pohlavně vázanou autoimunitní chorobou,“ cituje ze studie Karel Janko.
Připomíná, že evolučně pocházíme z ryb a plejádu genů s nimi máme podobnou. „Pokud považujeme bahníky za ryby, my jako čtvernožci jsme vnitřní skupina ryb, jen jsme si žábry obrátili dovnitř a máme z nich plíce,“ dodává s mírnou nadsázkou vědec.

Poslechněte si celou Laboratoř, kde biologové Karel Janko a Václav Pačes a herečka Valérie Zawadská diskutují také o vlivu teplot na potemníky a otcovských instinktech goril.

 
     
     
  Poslechněte si celou Laboratoř  
  Délka audia 25:54  
     
     
     
 
- Autor: Martina Mašková (mam) -

>>

   
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 

www.rozhlas.cz

 
     
     
     
     
     

http://www.valeriezawadska.eu

Copyright © Valérie & R K K, Design by R K K. Webmaster